Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
powiatowy myśliciel napisał:
piszesz głupoty gabriel --- rozmawiałem ostatnio z gościem ze związków zawodowych - i za pracę nadgodzinną obowiązuje dodatek min. 50% do każdej nadgodziny -- resztę określają umowy zbiorowe dla danej branży --- nie chodzi mi o to że tak nie jest to co piszesz --- ale to ty podpisujesz umowę z pracodawcą , a jak nie wiesz jak się odwołać o sprzeciwić podczas spisywania umowy to nie pisz głupot . pamiętaj że możesz zawsze umowę wziąć do wglądu , a jak nie wiesz czy to co tam jest jest zgodne z prawdą to lepiej idź od razu do związków i tam się dowiesz --- a jeśli rzucasz się na robotę jak łysy na grzebień no to twój ból i twoja robota-- baw się dobrze w niej

prawo pracy jest chyba jasne 50% większa stawka za nadgodziny potem 100% soboty i niedziele itd. ale są odstępstwa. rotacja czy odpracowywanie nadgodzin też jest określona w norweski prawie :
"Ustawą o Ochronie Zatrudnienia § 10-5 nr 1. Po zatwierdzeniu przez Norweską Inspekcję Pracy (cf.
2007/2532 27084/2007), przepisy dotyczące godzin pracy są następujące:
- maksymalnie 60 godzin w tygodniu
- maksymalnie 48 godzin średnio przez 8 tygodni
- maksymalnie 40 godzin średnio przez 26 tygodni
- praca powyżej 40 godzin w tygodniu musi być odebrana jako czas wolny po ustaleniu z
pracodawcą, aby wypełnić powyższe ograniczenia.
- urlop musi zostać zrealizowany poza czasem wolnym"
jak sie ktoś zgodzi na taki system pracy to jego sprawa.

ot proste pracuje 4 tyg po 60 h potem 2.5 tyg w domu (avspasering) i tak w koło plus 5 tyg. w roku urlopu. siedem takich rotacji w roku i jesteś raptem 28tyg w pracy w NO a resztę w kraju.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
rozumiem jasta102, i wcale nie trzeba pracować sobie na swoje wolne -- jeśli masz uzasadnione powody do wolnego (oczywiście bezpłatnego) to nie musisz na to robić , musisz mieć wolne i tyle . 25 dni to ustawowy urlop należny umownie --- i to ci się należy raz w roku --- chcesz mieć wolne to bierzesz i tyle , bo musisz zobaczyć babcię , dziadka, dziewczynę , żonę , dzieci --- i tyle
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
skąd ty masz te dane zuzu ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
lustri1 napisał:Co więcej pracodawca nie godził się na danie pracownikom umowy, dał im umowy dopiero po wypowiedzeniu. Czy to nie jest naruszenie podstawowego prawa?
I o tym Inspektor na miejscu został poinformowany i nic z tym nie zrobił.

W Norge nie ma obowiązku spisywania umowy na "PAPIERZE" ,ponieważ na równych prawach obowiązuje umowa ustna .
Niemniej są wytyczne Inspekcji pracy , by takowa ustna umowa była potwierdzona pisemnie o ile zachodzi taka konieczność prawna , -/np. pierwsza praca w Norge/-w celu wyrobienia odpowiednich dokumentów prawnych jak chociażby , założenie konta bankowego/ oraz dla pracowników zagranicznych ,kiedy zachodzi obawa , że nie do końca zrozumieją odpowiednie zagadnienia prawne , związane z regulaminem danej pracy... .
ŚWIADECTW PRACY TEŻ JAKO TAKICH NIEMA , gdyż każdy legalnie zatrudniony pracobiorca jest zarejestrowany w Skatt ...gdzie jest prowadzona Jego indywidualna karta podatkowa i tylko to w Norge się Liczy , do stażu potrzebnego do otrzymania ewentualnej emerytury ...
ODWROTNIE NIŻ W POLSCE... ,gdzie bez Świadectwa pracy z firmy , jest trudno udowocnić w ZUS-ie , okres składkowy do rzeczonej emerytury...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
no to sobie poczytajcie - przetłumaczcie na Polski -- za co należy się dodatek za nadgodziny --- bo ja tego nie wymyśliłem i gabriel ;proszę nie pisz bzdur

www.fellesforbundet.no/Avdelingsliste/av...handbok/55-Overtid-/
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
skąd ty masz te dane zuzu ?
z umowy o prace od pracodawcy.
U poprzedniego pracodawcy też miałem aneks o 48h w ciągu 8 tyg.
(w kontrakcie oczywiście 7.5h a potem nadgodziny tylko jak ktoś nie podpisał aneksu to po 7.5h wypad do domu (nie zmusisz pracodawcy żebyś został po godzinach i płacił ci nadgodziny ) ale wtedy 5 tyg urlopu w roku tylko i jak ktoś ma rodzinę w PL to pozamiatane.
Oczywiście jak pracodawca chciał żeby pracować dłużej niż 7.5h a tobie się nie chciało to wtedy overtid.
Chcesz to zapytaj w związkach lub w inspekcji pracy czy tak nie można?

podpunkt o którym mowa w twoim linku jest nieaktualny (z 2006 roku) od roku 2007 jest taka zmiana.

poza tym zbyt dużo ludzi w takim systemie pracowało, pracuje (nie tylko w adecco) żebym miał podstawy żeby latać tym do związków czy inspekcji pracy.
Jeśli to jest niezgodne z prawem to takie adecco jest winne kilkadziesiąt miliardów kr pracownikom i może już ogłaszać upadłość.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
no to sobie poczytajcie - przetłumaczcie na Polski -- za co należy się dodatek za nadgodziny --- bo ja tego nie wymyśliłem i gabriel ;proszę nie pisz bzdur

www.fellesforbundet.no/Avdelingsliste/av...handbok/55-Overtid-/

Ech ...ty masz problem z czytaniem...
Piszemy przecież o dwóch różnych sprawach i tyle . Ty podajesz dane do pracy w nadgodzinach koniecznych...
A Ja piszę o pracy po godzinach , jako pracy dodatkowej , którą opisał prawnie " Zuzu"...i tyle ...
A KTÓRĄ WIĘKSZOŚĆ NASZYCH RODAKÓW MYLNIE KOJARZY Z PRACĄ W NADGODZINACH KONIECZNYCH...
Z Tobą włącznie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów
M Z
(lustri1)
Wiking
Czyli, ja nie wiedziałam o tym, oznacza to, krótko mówiąc, że ten pracodawca miała prawo te godziny dodatkowe rozłożyc im na urlopy?
Ale pozostaje problem tego, że oni przepracowali dużo wiecej godzin, niż by te ich urlopy 4 razy w roku po tygodnie mieli udzielane.
Ponadto, oni nie chcieli pracować dłużej w trakcie dnia ale on na nich wymuszał pracę dodatkową grożąc, że nie pojadą do Polski.
Widzę jednak, że nie jestem w stanie uzyskać jednoznacznej odpowiedzi o ten aspekt.
Choć zdaję sobie sprawę, że nie mając umowy przed oczami, nikt nie może odpowiadać na pytania.
Jednak oni w umowie mają napisane wyłącznie godziny dziennie 7,5 nic więcej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok